Over de band

Brassband Gelderland is in 1965 als regionaal koperorkest opgericht met de bedoeling om met enthousiaste muzikanten brassbandmuziek te spelen.

BBG_Olav_20090419De leden van Brassband Gelderland komen uit tal van plaatsen in Gelderland en spelen sinds februari 2014 onder leiding van André Vulperhorst. Er wordt eens in de veertien dagen op zondag ochtend in Schaarsbergen (Arnhem) gerepeteerd. Op het repertoire van Brassband Gelderland staat muziek in allerlei variëteiten maar er wordt vooral veel origineel voor brassband geschreven muziek gespeeld. Uiteraard wordt ook voor brassband gearrangeerde muziek gespeeld waardoor het repertoire van Brassband Gelderland het gehele scala van “concertmuziek” tot het “lichte genre” omvat.

BBG_Marid
Mede dankzij de steun van het Prins Bernard Cultuurfonds Gelderland heeft Brassband Gelderland het instrumentarium aan kunnen passen aan de originele brassbandbezetting.

Per seizoen geeft Brassband Gelderland een aantal concerten. Omdat Brassband Gelderland vanwege het regionale karakter geen eigen plaatselijke achterban kent, worden deze concerten vaak gegeven in samenwerking met andere muziekverenigingen, koren of organisaties die zich op enigerlei wijze bezighouden met muzikale activiteiten. Ook worden er projectmatig concerten gegeven.


Dirigent – André Vulperhorst

André VulperhorstAndré Vulperhorst werd in 1959 geboren te Amsterdam. Hij kreeg op 7-jarige leeftijd zijn eerste tubalessen in Eindhoven bij de brassband van het Leger des Heils. Na de middelbare school studeerde André  tuba, directie en schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al tijdens zijn studie speelde hij bij het Gewestelijk Orkest, Het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. Na zijn afstuderen speelde hij veelvuldig bij het Nederlands Ballet Orkest en het Rotterdams Filharmonisch Orkest. Tegenwoordig is André de vaste tubaist van RBO Sinfonia. Naast uitvoerend musicus is André dirigent van harmonie- en fanfareorkesten en tevens docent groot koper bij Scholen in de Kunst in Amersfoort en projectleider bij de Muziek- en Dansschool Amstelveen.


Bezetting

Eb cornet Kees Haaksma
Solo cornet Florian Stam
Ria van ’t Einde
Nico de Groot
Michiel Kalberg
Chiel te Loeke
Repiano cornet Christel Grotentraast
2e cornet Jaap Stam
Sjoerd Minnema
3e cornet Bert van Engelen
Vacature
Flugel Marianne Vulperhorst
Alt hoorn Ronald Vulperhorst
Rachel Hoevers
Vacature
Bariton Arnold Mullink
Gerjo van der Horst
Euphonium Marid Roelofs
Roel van ’t Einde
Trombones Sjoukje Stens
Roelof Hekman
Bastrombone Henk de Leeuw
Eb bas Olav Roelofs
Remko Jansen
Bb bas Hans Beldman
Bas Guldie
Warnerjan Veldhuis
Slagwerk Michiel Mullink
Bjorn Roelofs
Vacature

Vacatures

Ben jij een enthousiaste muzikant, die in een gezellige club wil spelen op een behoorlijk niveau? Dan is Brassband Gelderland de ideale band! Heb je interesse? Kom dan gerust een repetitie meespelen, zodat je de sfeer een beetje kunt proeven. Meld je aan via info@brassbandgelderland.nl


Repetitie

Brassband Gelderland repeteert om de week op zondag-ochtend. Kijk bij Agenda voor de juiste data.

Repetitie locatie zondag-ochtend:
Clubgebouw “De Lariks”
Kemperbergerweg 815
6816 RW Arnhem (Schaarsbergen)
tijd: 9:30 – 12:00

Incidenteel repeteren we in het repetitielokaal van de Liemers Harmonie in Duiven, Visserlaan 39.


Wat is een brassband

Een brassband is een orkestvorm die rond 1800 is ontstaan in de Engelse industriegebieden. Om de arbeiders een nuttige vrijetijdsbesteding te geven werden er orkesten opgericht die vaak werden gesponsord door met name de kolenmijn bedrijven. Zoek op Google maar eens op “colliery brass band” en je vindt een hele lijst met Engelse brassbands die van oorsprong een mijnwerkers-orkest waren.

Er wordt beweerd dat de arbeiders te grove handen hadden om bijvoorbeeld een strijkinstrument te bespelen en dat er daarom werd gekozen voor koperen blaasinstrumenten. Deze instrumenten konden bovendien tegen een stootje en waren makkelijk zelf te onderhouden. De bezetting werd bewust klein en eenvoudig gehouden. De muziek werd getransponeerd opgeschreven dus als je eenmaal noten kon lezen en je de techniek van het bespelen van een koperen blaasinstrument onder de knie had kon je in principe op elk instrument, van klein (cornet) tot groot (bastuba), in het orkest meespelen. De muziek die toen gespeeld werd bestond onder andere uit traditionele muziek zoals marsen, bekende Engelse volksliedjes en vaak ook voor brassband bewerkte klassieke muziek. Ook werden kerkdiensten opgeluisterd met muziek. Het Leger des Heils speelde daarbij een grote rol en het is deze instelling geweest die na 1945 de brassband in Nederland introduceerde.

BBG_Simen_20090419In tegenstelling tot onze Nederlandse fanfare kent een brassband geen saxofoons en trompetten en slechts 1 bugel. De standaardbezetting van een brassband bestaat uit een es-cornet, negen cornetten, een bugel, drie althoorns, twee baritons, twee euphoniums, drie trombones, twee bastuba’s in es, twee bastuba’s in bes, en tenslotte 3 slagwerkers.

De repertoirekeus levert een brassband geen enkel probleem op. Door de lange historie in Engeland waar behalve voor de jaarlijks terugkerende wedstrijden veel in opdracht wordt geschreven voor dikwijls zeer goede orkesten, zijn vele composities beschikbaar. De laatste jaren schrijven met name ook in Nederland veel componisten originele composities voor deze specifieke orkestvorm.


Repertoire

In ons repertoire is muziek van allerlei stijlen en genres te vinden. Origineel voor brassband gecomponeerde stukken, voor brassband gearrangeerde (klassieke) muziek, solo-werken, koralen maar ook lichte muziek zoals bijvoorbeeld arrangementen van pop-, film- en bigband muziek. We streven er naar om een repertoire in voorbereiding te hebben waaruit we voor elk soort concert een keuze kunnen maken. Afhankelijk van de concerten die er aan staan te komen wordt door de muziekcommissie bepaald wat we op die concerten gaan spelen.